Az OMSZ ismét kiadta az elsőfokú figyelmeztetést Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt.

Csütörtökön és pénteken, még a déli áramlással érkező meleg és páradús léghullámok alakítják időjárásunkat. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, főleg a délutáni óráktól kell számítani szórványos záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy lassú mozgású zivatarban felhőszakadás és kisméretű jég is lehet. A legmagasabb hőmérsékletek ma és holnap 23 fok körül alakulnak, azonban a tartósan napos helyeken 25 fok is lehet.

Szombattól jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Északnyugat felől egy hidegfront ér el minket, amely jó 6-8 fokos lehűlés okoz majd. A szombat délelőtti, déli óráktól kezdve beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, illetve többfelé kezdődik tartós esőzés.

Megyeszerte jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Az északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A maximum hőmérsékletek valószínűleg a déli órákban állnak majd be, ekkor még 18-20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd, de a megye északi, északnyugati tájain, a Balaton térségében, valamint a tartósan csapadékos területeken, ennél már hűvösebb is lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a délelőtti napos idő után, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan kell számítani záporra, zivatarra. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-23 fok között alakul, de néhol 25 fok is előfordulhat. Késő estére 12-16 fokig hűl a levegő.

Péntek: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás is lehet. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul.
A délutáni órákra 21-24 fokig melegszik a levegő.

Szombat: napközben beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Többfelé valószínű jelentős mennyiségű csapadék. Az északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 9-13 fok között alakul. A déli órákra 18-21 fokig melegszik a levegő. A délutáni óráktól visszaesik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: jövő keddtől, szerdától melegedés kezdődik, de az éjszakák meglehetősen hidegek lesznek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, süt, nap, idő, jég, zápor, szél, zivatar, időjárás