Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében, dél felől meleg, páradús léghullámok érik el hazánkat. Ez az időjárási helyzet rendkívül kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. A következő napokban, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, bárhol és több alakalommal is kialakulhatnak majd záporok, zivatarok, néhol felhőszakadással és jégesővel.

Szerdán a délelőtti tartósabb napsütés után, erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatarcellában felhőszakadás méretű csapadék, és kisméretű jég is előfordulhat. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A záporok és zivatarok a késő esti órákra megszűnnek. Meleg lesz, a délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul, de a tartósabban napos tájakon akár 25 fok is lehet.

Csütörtökön és pénteken is folytatódik a változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított nyárias idő. Szombaton jelentős változás várható időjárásunkban, erős lehűlés kezdődik, kiadós csapadék kíséretében.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a hosszabb-rövidebb napos időszakok után, időnként erősen  megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás és kisméretű jég is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul. Késő estére 12-16 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A szél zivatarok idején megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Péntek: a változóan felhős, napos idő mellett, időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A délutáni órákra 21-24 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén erős lehűlés érkezik kiadós csapadék kíséretében. Jövő hét keddtől ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, felhő, zivatar, eső, csapadék, zápor, időjárás