A legfrissebb modellszámítások szerint, május első hétvégéjén jelentős lehűlés kezdődhet, amelynek hatására átmenetileg átlagos alá eshetnek a hőmérsékletek. A hónap további részében, az évszakos átlagnak nagyjából megfelelő időjárás alakulhat ki,

Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése május hónapra. A modell az előző hónapoktól eltérően, 0 fokos anomáliát, azaz összességében átlagos hőmérsékletű időt vár, nagyjából átlagos, illetve kicsivel e feletti csapadékhozamokkal. Egyelőre úgy tűnik, hogy a május hónapunk, az előző hónapokkal ellentétben nem lesz rendkívül meleg.

Az Európa felett kialakult időjárási helyzetben ismét változás állhat be.
Az Atlanti óceán felett egy anticiklon alakulhat ki, amely előbb-utóbb hatással lehet Közép-Európa időjárására is. Az időjárás további alakulásában azonban, éppen itt nő meg a bizonytalanság. Az említett anticiklon és a mediterrán térség felett örvénylő ciklonok közös áramlási rendszerében, a Kárpát-medence felett, felerősödhet az északi, északnyugati áramlás, amelynek hatására május első hétvégéjétől kezdve, jelentős lehűlés kezdődhet.

Ezzel egy időben, Afrika északi részén, illetve Európa délkeleti területei felett, egy nagy kiterjedésű, erős meleg bázis alakulhat ki. Amennyiben a későbbiekben ki tud alakulni felettünk a déli, délkeleti áramlás, abban az esetben ez a nagy tömegű meleg levegő beleszólhat majd időjárásunkba, okozva ezzel az átlagosnál melegebb, nyárias hőmérsékleteket.

Európa felett azonban, éppen a fent említett időjárási helyzeteknek köszönhetően, meglehetősen nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki. A nyugati ciklon hátoldalán hűvös levegő árasztja el a kontinens nyugati és északnyugati területeit, ugyanakkor Európa délkeleti tájai felett, meglehetősen meleg levegő halmozódhat majd fel. A két egymástól jelentősen eltérő levegőfajta válaszvonala, gyakran kerülhet majd a Kárpát-medence fölé.

A hónap folyamán tehát, a déli, délkeleti meleg, illetve az időnkénti jóval hűvösebb északi, északnyugati irányítás alakíthatja majd időjárásunkat. Ennek megfelelően alakulhat ki térségünkben az átlagos anomália.

Összefoglalva: Május hónapunk átlagos hőmérsékletű lehet. Aszerint, hogy éppen melyik áramlás dominál majd éppen felettünk, tavaszias, illetve nyárias hőmérsékletű időszakok váltakozhatnak egymással, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkítva, időnként pedig mediterrán ciklonos tartósabb csapadékkal. A hűvösebb, átlag alatti hőmérsékletű periódusokban, nem lehet kizárni a gyenge fagyok kialakulását sem.
( Erre leginkább a jövő héten lehet esély. )

Megjegyzés: az előrejelzés a hosszú időtáv miatt még bizonytalan, ezért csak jelzésértékű. Az időközben bekövetkező jelentős változások esetén, tájékoztatjuk olvasóinkat.

1..jpg

A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra. Látható, hogy a Kárpát-medence fölé 0 fokos anomáliát jelez a modell. Ez átlagos hőmérsékletű időt jelent.

null

A CFS modell csapadék anomália előrejelzése május hónapra. Látható, hogy a Kárpát-medence felett kissé pozitív irányba tolódik a csapadék. Ez azt jelenti, hogy összességében átlagos, vagy kicsivel e feletti csapadék lehet a hónapban.

null

Európa hőmérsékleti térképe május 5.-re. Szépen látszik az ábrán, a kontinens felett kialakuló jelentős hőmérsékleti kontraszt. Tőlünk délkeletre meleg, ugyanakkor északnyugatra hideg levegő helyezkedik el. Hazánk éppen a két légtömeg határán fekszik. Északnyugatról a hideg, míg délkelet felől a meleg levegő ostromol minket. Ez az időjárási helyzet meghatározhatja majd az egész hónap időjárását.

null

Hőmérsékleti előrejelzés május 5.-re. Az északi, északnyugati irányítás hatására, jelentősen lehűl a levegő. Hétfőn a modell szerint, 10-14 fokos nappali hőmérsékletek valószínűek, a legmelegebb órákban.

null

Hőmérsékleti előrejelzés május 12.-re. A délkeleti irányítás hatására, már nyárias hőmérsékletű légtömegek érkezhetnek hazánkba. megjelenhetnek a 24-26 fokos maximum hőmérsékletek is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, szalinay, időjárás