A kialakuló időjárási helyzet, rendkívül kedvez majd a záporok, zivatarok kialakulásának. Fülledt, meleg hét elé nézünk. Az éjszakai órák hőmérsékletei jóval magasabbak lesznek az átlagosnál, míg napközben általában 20-23 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. A záporok és zivatarok térben és időben is váltakozhatnak majd, ezért nehéz előre megmondani, hogy éppen mely területeket érinthetnek. A hét folyamán, egy - egy zivatargócban, felhőszakadás méretű csapadék is előfordulhat majd. A friss modellszámítások szerint, az időszak végén, szombattól, vasárnaptól, lehűlés körvonalazódik.

A szerdától vasárnapig tartó időszak, legvalószínűbb időjárása Somogy megyében:

Szerda: az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzet mellett napsütés is valószínű. Főleg a déli óráktól kezdve, többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, napsütés is valószínű. Napközben szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Péntek: a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-13 fok körül alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Szombat: időnként erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. A reggeli órák hőmérséklete 10-14 fok között alakulhat. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: a vasárnap időjárása meglehetősen bizonytalan. A mostani számítások szerint, lehűlés érkezhet. Általában erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol zivatarral. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakulhat. A délutáni órákban, 15-16 fok körül alakulhat majd a legmagasabb hőmérséklet.

1. Ábra: hőmérsékleti és csapadékdiagram Kaposvár és környékére, a következő 2 hétre. Az ábra alján fehér nyíl jelzi a csapadékgörbéket. Az ábra felső részén a hőmérsékleti görbe látható 2 méteres magasságra. Jól látható a jövő hétvégi hőmérséklet visszaesés.
1. Ábra: hőmérsékleti és csapadékdiagram Kaposvár és környékére, a következő 2 hétre. Az ábra alján fehér nyíl jelzi a csapadékgörbéket. Az ábra felső részén a hőmérsékleti görbe látható 2 méteres magasságra. Jól látható a jövő hétvégi hőmérséklet visszaesés.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, szalinay, időjárás