Térségünk időjárását továbbra is egy mediterrán ciklon alakítja. A ciklon meleg, páradús levegőt szállít fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvez a záporok, zivatarok, helyenként a felhőszakadás méretű csapadék kialakulásának. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki, az előforduló felhőszakadások miatt Somogy megye területére.

Pénteken többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, a délutáni órákban helyenként zivatarokkal. Egy-egy zivatargócban felhőszakadásra és viharos szélre is számítani lehet. Néhány helyen, zivataroktól függetlenül is, jelentős mennyiségű csapadék lehet. Felhőszakadások alkalmával azonban 20-40 mm eső is lezúdulhat.

Fülledt idő lesz, a délutáni órák hőmérséklete általában 17-20 fok körül alakul, de a magas páratartalom miatt ennél melegebbet érezhetünk majd.

Szombatra szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, többfelé kisüthet a nap. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből azonban, elszórtan kialakulhatnak kisebb záporok. A hőmérsékletek nem változnak lényegesen, maradnak a 20 fok körüli maximumok.

Vasárnap is változóan felhős, napos idő várható, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik majd a levegő hőmérséklete.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire erősen felhős, borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, a délutáni órákban zivatar. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás és szélvihar is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 17-20 fok körül alakul. Késő estére 14-17 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak elszórtan kell számítani kisebb záporokra. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul, helyenként pára és ködfoltok is lehetnek. A délutáni órákra 18-22 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhat ki zápor, esetleg zivatar.
A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégi átmeneti szünet után, a jövő hét elejétől ismét megnő a záporok, zivatarok esélye. A jövő hét második felétől most kissé szárazabb idő látszik.

null

Az aktuális radarképen a délkelet felől érkező csapadékzóna látható. Egyelőre a Dunántúl nagy része felett csak felhőzet található, csapadék még nem. A következőkben azonban térségünk fölé is megérkezik a csapadék, esők, záporok, a délutáni órákban zivatarok formájában.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, szalinay, időjárás