Ez a légörvény, ez az időjárási helyzet biztosítja továbbra is, a helyi záporok, zivatarok kialakulásának esélyét.

Szerdán a napos időszakokat fátyolfelhők zavarhatják, ezekből csapadék nem lesz. A délutáni, esti órákban megnövekvő gomolyfelhőzetből, elszórtan kell számítani zápor, zivatar kialakulására. Meleg lesz, a tartósan napos tájakon a 25 fokot is megközelítheti majd a hőmérséklet.

Csütörtökön már nedvesebb levegő lesz felettünk, ezért gyakrabban növekszik meg a gomolyfelhőzet, és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A hőmérsékletek nem változnak lényegesen.

Pénteken  egy csapadékzóna hatására, sokfelé lehet eső, zápor, esetleg zivatar. A sok felhő, és a tartósabb csapadék hatására, 4-5 fokot mérséklődik a nappali felmelegedés.

A fenti műholdképen a tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon látható. Ennek elő felhőzete, fátyolfelhőzete sodródhat majd fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, napos idő várható. Napközben, a megnövekvő gomolyfelhőzetből, elszórtan kell számítani zápor, zivatar kialakulására.
A délutáni órák hőmérséklete 22-25 fok között alakul. Késő estére 12-16 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan felhős, napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé lehet zápor, zivatar. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-25 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: erősen felhős idő várható. Többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol zivatarra. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben sem várható lényeges időjárás változás, maradhat a záporos, zivataros jelleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, idő, változékony, felhő, csapadék, eső, zápor, időjárás