Komolyabb zápor, illetve zivatartömb garázdálkodik a Mecsek környékén. Szinte egy helyben áll a csapadéktömb, ezért ott kiadósabb mennyiségű eső is leeshet. Mivel a levegőnek van nedvességtartalma, fülledt az idő, ezért a következő órákban Somogy megyében is kipattanhatnak helyi záporok, zivatarok.

null

Dél felől egyébként, ahogy a friss radarképen is jól látszik, fejlett csapadékrendszer közeledik országunk felé. A mediterrán ciklon csapadékzónája holnapra eléri megyénket is. A gyakran erősen megnövekvő felhőzetből, főleg csütörtökön kell számítani esőre, záporra, zivatarra, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Lokálisan azonban, ma sem zárhatók ki záporok és zivatarok.

null

A radarképen a közeledő mediterrán ciklon csapadékzónája látható. A rendszer, ahogy a nyilak is jelzik, észak felé nyomul, és megközelítik hazánkat is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, zápor, kaposvár, időjárás