A zivatarok alkalmával, helyenként nagy mennyiségű csapadék is lehullhat.

Kedden labilis légtömegek lesznek felettünk. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, valamint jégeső is előfordulhat. Felhőszakadásokban akár 20-30 mm eső is lezúdulhat. A hőmérsékletek magasan, általában 20-24 fok között alakulnak majd, fülledt meleg idő várható.

null

Szerdán eleinte szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért a napos időszakok után, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani újabb záporokra, zivatarokra. A délutáni órák hőmérséklete, a tartósabban napos helyeken, akár a 25 fokot is elérheti.

Csütörtökön sokfelé lehet újabb zápor, zivatar, helyenként nagy mennyiségű csapadékkal. A hőmérsékletek nem változnak lényegesen.

A Kárpát-medence közelében sekély ciklon örvénylik. Ennek áramlási rendszerében meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé lehet számítani záporra, zivatarra. Egy-egy zivatar akár heves is lehet, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 20-24 fok között alakul. Késő estére 13-15 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte napos idő várható, majd időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a napsütéses időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, az átlagosnál melegebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: figyelmeztetés, jégeső, időjárás