Délkelet felől a magasban már enyhébb, ám nedvesebb levegő ér el minket, ezért csütörtökön átmenetileg több lesz a felhő felettünk, és többfelé kell számítani esőre, záporra. A hőmérsékletek a sok felhő és csapadék miatt még nem változik lényegesen, azonban péntektől határozott melegedés kezdődik.

Csütörtökön a nap nagy részében erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral, majd a késő délutáni, esti óráktól felszakadozik a felhőzet. Az északi szél továbbra is erős lehet. Hűvös lesz, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 13-14 fok körül alakul, azonban a tartósan esős tájakon mindössze 10 fok várható.

Péntekre szárazabb levegő ér el minket, ezért több lesz a napsütés, és a szél is jelentősen mérséklődik. Az előző napokhoz képest jelentősen melegszik az idő, a délutáni órákban már többfelé mérhetünk 19-20 fok körüli maximum hőmérsékleteket.

Szombaton átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Vasárnapra felszakadozik a felhőzet, de a gomolyfelhőkből szórványosan lehet zápor, esetleg zivatar. A hőmérsékletek a naposabb időszakokban kevéssel 20 fok fölött, míg  a csapadékos időszakokban kevéssel 20 fok alatt maradnak.

A Kárpát-medence egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe került.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral. Az északi szél időnként megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 13-14 fok körül alakul. Késő estére 8-12 fokig hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. A szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul. A délutáni órákban 16-20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szombat: napközben délkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A délutáni órákra 16-20 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a kevésbé csapadékos tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik az átlagosnál kissé melegebb, csapadékos időjárás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleged, napsüt, hűvös, idő, szél, csapadék, eső, időjárás