19.55

Mindenhol, így utolsóként Somogy és Veszprém megyében is elsőfokú (citromsárga) riasztásra módosította a korábban erős szél miatt kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Jelenleg az egész ország területén elsőfokú riasztás van érvényben, a legerősebb várható széllökések sebessége meghaladhatja a 70 km/órát.

19.10

Visszavonta az erős szél miatt korábban kiadott másodfokú (narancssárga) riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestről, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, és Vas megyékből. Ezeken a helyeken jelenleg elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben.

Somogyban azonban továbbra másodfokú figyelmeztetés van érvényben!

Közben pedig egy fát is kicsavart a vihar 68-as úton Barcs és Somogytarnóca között. Erről ide kattintva olvashatnak!

16.47

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye jelentős területén, valamint Budapesten a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják a következő órákban.

A hétfő éjfélig szóló figyelmeztetés szerint az egész országban viharossá fokozódhat a szél, és több helyen heves zivatarokra is számítani lehet.

Mint korábban is megírtuk:  A legerősebb széllökések 70-90 kilométer/óra között valószínűek, helyenként azonban 90-100 kilométer/órás szélrohamok is lehetnek. Az országot elérő erős hidegfront mentén záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Zivatarokra nagyobb valószínűséggel az ország déli felében lehet számítani. Egy-egy erős záporhoz vagy zivatarhoz jégeső vagy jégdara is társulhat. Helyenként rövid idő alatt 10-20, néhol 20 milliméternél is több csapadék hullhat.

Kedd hajnalban főleg északkeleten és délnyugaton talaj menti fagyra lehet számítani. Napközben északkeleten jégdarával, jégesővel kísért záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A Kisalföldön ismét viharossá fokozódhat a szél - írta a meteorológiai szolgálat.

Az időkép felvételén vissza is nézhetjük, hogy miként érkezik meg a Balatonhoz a hidegfront:

Egyik kedves olvasónk pedig képeket is küldött a közelgő viharfelhőkről:


Fotó: Nagy EnikőFotó: Nagy EnikőFotó: Nagy EnikőFotó: Nagy EnikőFotó: Nagy EnikőFotó: Nagy EnikőFotó: Nagy Enikő
Fotó: Nagy Enikő
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: hidegfront, szél, vihar, időjárás