Mivel igen hideg levegő zúdul be a magasban, ezért heves időjárási eseményekre is fel kell készülnünk. Délutántól heves záporok, zivatarok alakulhatnak ki, felhőszakadás és jégeső kíséretében. Mivel igen nagy lesz az örvényesség is, ezért a szupercellás zivatar kialakulását sem lehet kizárni.

Kedden, a záporok, zivatarok mellett, megjelenhetnek az intenzív jégdara- és graupel, vagyis hódara záporok. A magasabb helyeken a hózáporok, hózivatarok is, szélvihar kíséretében. Ma estétől az  északnyugatira forduló szél többfelé elérheti majd a 80-100 km/h erősséget is!

A heves időjárási események néhol károkat okozhatnak!

Ilyen sötét fellegek felelősek a szupercellás zivatarokért
Ilyen sötét fellegek felelősek a szupercellás zivatarokért

Hétfőn eleinte még napos idő várható, majd az érkező hidegfront előterében megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Nem lesz még hideg, a kora délutáni órákban 19-22 fok közötti hőmérsékletek valószínűek. A késő délutáni órákban megérkezik a markáns hidegfront, erős lehűléssel. Egyre nagyobb területen várhatók záporok, zivatarok. Különösen térségünkben, heves zivatarokra is fel kell készülnünk, jégeső és felhőszakadás kíséretében. Lokálisan nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat, intenzívebb zivatarok alkalmával, 20-30 mm eső is lehullhat. A szél a front érkezésével átfordul északnyugatira és viharossá fokozódik. 80-100 km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak. Az esti óráktól jelentősen visszaesik majd a hőmérséklet.

Kedden felszakadozik a felhőzet, majd felhőátvonulások várhatók. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként jégdara zápor, graupel zápor, a magasabb helyeken hózápor, hózivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél továbbra is erős, helyenként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul, de a szél miatt ennél jóval hidegebbet érzünk majd. A záporok és jégdara záporok alakalmával, 10 fok alá is hűlhet majd a levegő.

Szerdán még nem nyugszik meg felettünk  a hidegfront, szórványosan kell még számítani záporokra, jégdara záporokra, és a szél is erős marad.

Az alábbi ábra egy vihar előrejelzés a következő 24 órára. Jól látható , hogy a leghevesebb események délnyugaton valószínűek. A piros színnel jelölt területeken várhatók hevesebb zivatarok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte kevés lesz a felhő, majd délutántól erős felhősödés kezdődik, és többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar, néhol heves zivatar. A délnyugati szél megerősödik, majd északnyugatira fordul és viharossá fokozódik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 19-22 fok között alakul, majd a front érkeztével erős lehűlés kezdődik. A késő esti órákban 6-10 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.

Kedd: felhőátvonulások várhatók, szórványosan záporokkal, zivatarokkal. Egy -egy zivatargócban intenzív jégdara zápor, graupel zápor is előfordulhat. A magasabb helyeken nem lehet kizárni a hózápor, hózivatar kialakulását sem. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A délutáni órákban 12-15 fok között alakul a maximum hőmérséklet, de a felhős, záporos helyeken 10 foknál is hidegebb lesz.

Szerda: felhőátvonulások várhatók, szórványos záporokkal, zivatarokkal. Néhol jégdara zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok körül alakul. A szél miatt nem valószínű fagy. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét végétől jelentős felmelegedés kezdődik, visszatérhetnek a 20 fok feletti maximumuk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szupercella, vihar, felhőszakadás, idő, jég, fagy, időjárás, zivatar, szél, zápor,