Bár még van némi bizonytalanság az előrejelzésben, hiszen az időjárási modellek egy része, továbbra is kitart a változékony, hűvösebb áprilisi idő mellett, azonban most a meleg folytatásnak van nagyobb esélye.

A bizonytalanság oka, hogy vajon ki tud-e alakulni egy Brit-szigetek feletti ciklon, melynek áramlási rendszere biztosítaná nálunk a meleg időt.

Ugyanakkor ezzel egy időben, Afrika északi részén, illetve Délkelet-Európa felett, nagy tömegű, igen meleg levegő kezd el felhalmozódni, amely megfelelő időjárási helyzet kialakulásával, lassan északi szélességek felé kezd terjeszkedni, így megközelítheti a Kárpát-medencét is.

A friss számítások szerint tehát, a jövő hét második felétől egy ciklon előoldali áramlásában, délire, délkeletire fordulhat felettünk az áramlás, mellyel egyre melegebb levegő érkezhet térségünkbe.

A jövő hét végén, Húsvét környékén, már megjelenhetnek a 24-25 fokos, nyárias hőmérsékleti értékek is. Mivel időnként labilis levegőfajta is érkezhet fölénk, ezért megnőhet a délutáni záporok, zivatarok kialakulásának esélye, amelyek azonban nem okoznak majd lehűlést.

Van esély arra is, hogy a mostani északnyugati irányítás a vártnál tartósabb lesz, ez esetben folytatódhat a változékony, szeszélyes idő, összességében átlag körüli hőmérsékletekkel.

Megjegyzés: az előrejelzés a hosszabb időtáv miatt még bizonytalan, ezért csak jelzésértékű. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

1. Ábra: a GFS modell hőmérsékleti előrejelzése április 19-re. Az ábrán jól látható a délen felhalmozódó nagy tömegű meleg levegő, amely valószínűleg északabbra terjeszkedik. ( fekete nyilak) Az ábrán, a színek alapján leolvasható, hogy milyen meleg levegő érkezik fölénk.

2. Ábra: a GFS modell 2 méteres hőmérsékleti előrejelzése április 20-ra. A Kárpát-medence és környékén, nagy területen lehetnek 24-26 fokos maximumok hőmérsékletek.

3. Ábra: a GFS modell 2 méteres hőmérsékleti diagramja Kaposvár és környékére, a következő 2 hétre. Szépen látszik itt is, a határozott melegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: húsvéti, 2014, időjárás