Szerda napközben, a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de csak szórványosan lehet számítani kisebb záporokra, esetleg néhol gyenge zivatarra. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, a délutáni órákban 18-20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. Csütörtökre szárazabb levegő ér el minket, több lesz a napsütés, ezért néhány fokot melegszik a levegő, helyenként akár 22-23 fokot is mérhetünk majd a délutáni órákban.

 Péntektől ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. Dél felől nedvesebb léghullámok közelítik meg térségünket. Napközben megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A hőmérsékletek még továbbra is magasan alakulnak. Szombaton többnyire erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd vasárnap már szárazabb levegő érkezik fölénk.

A hétvégén 4-5 fokos hőmérséklet visszaesés valószínű, a hét elején mért értékekhez képest.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:


 
Szerda: a változóan felhős, napos idő mellett, időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet, és elszórtan lehet számítani záporra, esetleg gyenge zivatarra. A délutáni órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. Késő estére 10-15 fokig hűl a levegő.

 



Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-8 fok között alakul. A délutáni órákra 18-23 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.

 



Péntek: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd dél felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 7-11 fok között alakul. A délutáni órákra 18-22 fokig melegszik a levegő.

 



Távolabbi kilátások: folytatódik a változékony idő. A hétvégi kisebb lehűlés után, a jövő hét elejétől melegszik az idő. A jövő hét végére ismét változékonyabbra, hűvösebbre fordulhat az idő.

 


Magyarázat az 5. ábrához: A modell a magasban felhalmozódó energiát jelzi, amely elegendő lehet egy-egy gyenge zivatar kialakulásához. Az ábrán, a világos kék, illetve zöld szín jelzi azokat a területeket, ahol a nap folyamán kialakulhat gyenge zivatar. Jól látszik, hogy erre a Dunántúl déli részén van esély.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapospont, tavasz, szalinay, eső, időjárás