Továbbra sem várható lényeges változás időjárásunkban, folytatódik a több napja tartó, alapvetően napos, száraz idő. A hajnalok még kissé hűvösek, de  délutáni órák hőmérsékletei a májust idézik.



Hétfőn jobbára napos idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet, amely szűrheti majd a napsütést. Meleg lesz, a délutáni órákra 18-22 fokig melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek a megye északnyugati tájain valószínűek. Kedden folytatódik a változóan felhős, napos idő, csapadék nem várható. Szerdán egy gyenge front érintheti hazánkat, amely jelentős változást nem okoz térségünkben. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből, elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor, de jelentős csapadék nem valószínű, és csak 1-2 fokot esik majd vissza a hőmérséklet. Csütörtökön az élénkülő déli széllel, ismét melegebb léghullámok érnek el minket, ezért melegszik az idő, a délutáni órákban akár 22-23 fokos hőmérsékleteket is mérhetünk majd.

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja. Ennek hatására száraz, leszálló légmozgások uralkodnak felettünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: napos, száraz, meleg idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 18-22 fok körül alakul. Késő estére 10-14 fokig hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órákra 16-21 fokig melegszik a levegő.



Szerda: a változóan felhős, napos idő mellett, időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 3-7 fok kötött alakul. A délutáni órákra 16-20 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások:
pénteken, szombaton változékonyabbra fordul időjárásunk, többfelé fordulhat elő kisebb eső, zápor, és néhány fokot visszaesik a hőmérséklet. Vasárnapra már szárazabb, frissebb  levegő érkezik fölénk.



Az alábbi GFS modell pedig egy 2 m-es hőmérsékleti diagram Kaposvár térségére. Jól látszik az ábrán, a szombattól történő kisebb hőmérséklet-visszaesés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, május, idő, nap, tavasz, meleg, időjárás