Szombaton a levegő hőmérséklete már megközelítheti a 20 fokot is, majd vasárnap és hétfőn, további kismértékű melegedés valószínű.

Ma zavartalan napsütés várható megyénkben, legfeljebb a déli határvidéken növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délutáni órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul.

kep.jpg

Vasárnap is folytatódik a száraz, napos, meleg idő. A reggeli órák még meglehetősen csípősek lesznek, azonban napközben gyorsan melegszik majd a levegő, és a kora délutáni órákban 17-21 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. Hétfőn egy gyenge front súrolhatja hazánkészaki tájait, amely térségünkben nem okoz jelentős változást. A napsütés mellett, időnként már megnövekedhet a felhőzet, de csapadék továbbra sem valószínű, és a hőmérsékletek sem változnak lényegesen.

Egy anticiklon épült ki a Kárpát-medence felett, melynek hatására száraz, leszálló légmozgások uralkodnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A keleti szél időnként megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A késő esti órákra 9-13 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák hőmérséklete 1-5 fok között valószínű. A délutáni órákra 17-21 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: a napos idő mellett, időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, a Balaton térségében megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órákra 17-21 fokig melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek a megye északi tájain lesznek.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől megnő az előrejelzés bizonytalansága. A mostani számítások szerint egy hidegfront éri el hazánkat, amely valószínűleg jelentős változást nem okoz megyénkben, néhány fokkal azonban visszaeshet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, kapospont, időjós, tavasz, eső, időjárás