Hidegfront

Hétfőn többnyire erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral. A délutáni óráktól szakadozottabb lesz a felhőzet, de záporok továbbra is előfordulhatnak. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. Ezek az értékek már alacsonyabbak az átlagosnál. Kedden még a hidegfront alakítja megyénk időjárását. A változóan, időnként erősen felhős ég mellett napsütés is valószínű. Elszórtan kell számítani kisebb záporok kialakulására. Az északnyugati szél időnként megerősödhet, miközben a hőmérséklet 9-12 fok közé emelkedik a délutáni órákra. Szerda hajnalra kiderül az ég, éppen ezért erősen lehűl a levegő, többfelé kell számítani gyenge fagyra. A hőmérsékletek általában 0,+2 fok körül alakulnak, ám ezek az értékek 2 méteres magasságban értendők, a talaj közeli légrétegekben ennél 1-2 fokkal hidegebb is lehet. Szerda napközben többnyire változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Kissé emelkedik a hőmérséklet, a délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő. Csütörtök délutántól újabb nedves léghullám ér el minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, szórványosan esővel, záporral. A délutáni órákban felszakadozhat a felhőzet, de továbbra is lehetnek záporok. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A késő esti órákra 5-8 fokig hűl a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan fordulhat elő kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél időnként megerősödhet. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között valószínű. A délutáni órákra 9-12 fokig melegszik a levegő.

Szerda: a változóan felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Csak néhol alakulhat ki futó zápor. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között valószínű, többfelé lehet gyenge fagy. A délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtökön, pénteken, újabb nedves léghullámok érnek el minket, majd szombattól már száraz levegő érkezik térségünkbe. A hőmérsékletek kissé emelkednek, de a 20 fokok valószínűleg nem térnek vissza.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, tavasz, szalinay, eső, időjárás, egészségügyi anyagok