tavaszi erdő mező rét


Szombaton folytatódik a túlnyomóan napos, száraz idő, legfeljebb fátyolfelhők lehetnek majd az égen. Megélénkül, időnként megerősödik a déli, délnyugati szél. Meleg lesz, a kora délutáni órákbra általában 20-23 fokig melegszik a levegő, de néhol akár 24-25 fok sem elképzelhetetlen.

Vasárnap eleinte lehet még kevés napsütés, majd napközben időnként már erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, futó záporra, de jelentős csapadék még nem várható. A szél továbbra is erős lesz. A több felhő miatt kissé már visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákra 18-21 fokig melegszik a levegő, de a tartósan felhős, záporos helyeken ennél 1-2 fokkal hűvösebb lesz. Hétfőn egy ciklon hátoldali áramlásában hideg levegő zúdul hazánkba, így erős lehűlés várható, a hőmérsékletek csupán 10 fok körül alakulnak majd. Viharossá fokozódik az északnyugati szél, és többfelé kell számítani jelentősebb esőre, záporra. Kellemetlen időre készüljünk!


A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul. Késő estére 13-17 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 6-11 fok között alakul. A délutáni órákra 18-21 fokig melegszik a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb lehet.

Hétfő: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között valószínű. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 10 fok körül alakul a megyében.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig az átlagosnál hűvösebb idő várható, majd csütörtöktől melegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapos, pont, tibor, időjós, szalinay, időjárás