Az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek, a nappali órákban pedig, többfelé mérhetünk majd 20-24 fok közötti hőmérsékleteket.



Pénteken túlnyomóan napos idő várható. A meleg levegő beáramlását a megélénkülő, időnként megerősödő déli szél jelzi majd. Meleg lesz, a délutáni órákban többfelé mérhetünk majd 20-24 fok közötti hőmérsékleteket. Ezek az értékek jó 10 fokkal magasabbak az ilyenkor szokásosnál, május végi hőmérsékleteknek felelnek meg.

Szombaton is marad a nagyrészt napos, száraz idő, legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik majd a napsütést. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödhet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 19-23 fok között alakul.

Vasárnap eleinte még lehet kevés napsütés, majd egy jelentős változás előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet, és a délutáni óráktól  csapadék is lehet. Továbbra sem lesz hűvös idő, de a felhők miatt kissé már visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban általában 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd, de a tartósan borult, csapadékosabb tájakon ennél hűvösebb lesz. Hétfőtől erős lehűlés várható.

Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. Vasárnap, már egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-24 fok között alakul. Késő estére 12-15 fokig hűl a levegő.

Szombat: napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 6-11 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és a délutáni óráktól már előfordulhat kisebb eső, zápor is. A délnyugati szél megélénkül, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 6-11 fok körül alakul. A délutáni órákra 19-22 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

Távolabbi kilátások:
hétfőtől északi áramlással hideg levegő érkezik hozzánk. Erős lehűlés várható, időnként csapadékkal. A hőmérsékletek átlagos alá esnek majd, általában 10 fok körül alakulnak. A jövő hét második felétől javul az idő, kisebb melegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: árnyék, enyhe, tavasz, nap, felhő, idő, eső, meleg, időjárás