nyár


Csütörtökön túlnyomóan napos idő várható, a megélénkülő délnyugati széllel már melegebb léghullámok érik el térségünket. A délutáni órákra általában 19-22 fokig melegszik a levegő. Pénteken is sok napsütés várható, és tovább erősödik a nappali felmelegedés. A délnyugati tájakon többfelé mérhetünk majd 20-24 fok közötti maximum hőmérsékleteket. Ezek az értékek, a május végén szokásos hőmérsékleteknek felelnek meg.

Szombaton is folytatódik a nagyrészt napos, meleg idő, legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják meg majd a napsütést. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő. Vasárnap, a jövő heti változás előjeleként már erősebben megnövekedhet a felhőzet, de eső még nem valószínű. A megerősödő délnyugati szélben 20-22 fok körül alakul majd a nappali órák hőmérséklete.

Figyelmeztetés: Az átvonult hidegfront nyomában kitisztult a levegő felettünk, ezért igen erős lesz az UV sugárzás!

Európa délnyugati részén anticiklon található. A Kárpát-medence is ennek a képződménynek a hatása alá kerül, napos, száraz, meleg idő köszönt be.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-22 fok körül alakul. Késő estére 6-11 fokig hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-8 fok között alakul. A délutáni órákra 20-24 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 6-11 fok között alakul. A délutáni órákra 19-23 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől változékonyabbra, csapadékosabbra fordulhat időjárásunk. A hőmérsékletek visszaeshetnek az átlagos körüli értékekre.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapos, pont, tibor, időjós, szalinay, időjárás