A változás oka, az Észak-Európa felett a napokban felhalmozódó hideg levegő, valamint egy, a mediterrán térségben kialakuló ciklon lesz. A jövő hét elején már a mediterrán ciklon úgynevezett előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence. Hétfőtől kezdve egyre nedvesebb levegő ér el minket, többfelé várható eső, zápor. Ekkor még viszonylag enyhe idő várható, de már nem éri el a hőmérséklet a 20 fokot. Keddtől megnő a bizonytalanság az előrejelzésben.

A mostani számítások szerint, a Dunántúl fokozatosan a ciklon hátoldali, hideg áramlásába kerül, míg az Alföldi területek a ciklon előoldali, meleg áramlásába fognak tartozni. Jelentős hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a két országrész között. Míg a Dunántúlon akár 10 fok alatti maximum hőmérsékletek is lehetnek, esővel, széllel, addig a keleti megyékben helyenként 18-20 fokok is lehetnek majd. A Dunántúlon, főleg a magasabb helyeken, akár havas eső, havazás kialakulását sem lehet kizárni. Valószínű, hogy a jövő hét második felétől csökken majd a csapadékhajlam, szárazabb levegő érkezik, ennek hatására valamivel kellemesebbek lesznek majd a nappali órák hőmérsékletei, azonban a 20 fokok nem térnek vissza. A derültebb, szélcsendes éjszakákon újra megjelenhetnek majd a gyenge fagyok is.

Ugyan kis eséllyel, de előfordulhat az a helyzet is, hogy a ciklon pályamódosulása esetén, az egész ország előoldalon marad, ebben az esetben elmaradna a lehűlés.

Megjegyzés: Mivel kiszámíthatatlan mediterrán ciklonról van szó, ezért az előrejelzés meglehetősen bizonytalan. Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.



A modell a tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklont ábrázolja. A Kárpát-medence ennek a ciklonnak az áramlási rendszerébe fog tartozni. A ciklon hátoldalán, észak felől, hideg levegő érkezik a Dunántúlra. ( kék nyíl ) Ugyanakkor a a légörvény előoldalán, dél felől, meleg levegő érkezik a keleti területekre.

Hőmérsékleti előrejelzés a jövő hét közepére 850 hPa nyomáson, azaz, kb. 1400 m magasságban. Jól látható, hogy jövő csütörtökre a magasban, a Dunántúl fölé megérkezik a hideg levegő. ( kék szín )

2 méteres minimum hőmérsékletek a nappali órákban. ( március 25. 15 óra körül ) A jövő hét közepén, mindössze 8-10 fokok várhatók a délutáni órákban. Ezek a hőmérsékletek már átlag alatti értékeknek számítanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapos, pont, tibor, szalinay, időjárás