10:42

A friss radarképpen látszik, hogy éppen Somogy megye felett tartózkodik a hidegfront csapadékzónája. Többfelé fordul elő kisebb eső, zápor. Nyugat, északnyugat felől ( fekete nyíl ) már megkezdődött a felhőzet felszakadozása. A következő 2-3 órában a csapadékzóna folyamatosan tolódik délkelet felé, így a kora délutáni órákban valószínűleg Somogyban is megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet.

 

radar 0319

Reggel írtuk:

Szerdán, a reggeli órákban átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet, de csak elszórtan kell számítani kisebb esőre, futó záporra. Valószínű, hogy már a délelőtti órákban elhagyja megyénket a front, így csökkenni kezd a felhőzet, a nap is kisüthet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Balaton térségében viharos erejű, akár 85-90 km/h erősségű széllökések is lehetnek, ezzel szemben a megye déli tájain gyengébb lesz a légmozgás. A hőmérsékletek kissé visszaesnek, a délutáni órákban általában 15-19 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

Csütörtökön délire fordul felettünk az áramlás, a sok napsütésben már 20-21 fokig melegedhet a levegő hőmérséklete. Pénteken további melegedés várható, ekkor a maximum hőmérsékletek helyenként elérhetik a 23-24 fokot is. Ezek a hőmérsékleti értékek május végére jellemzőek.

Európa északnyugati részén ciklonok örvénylenek. Egy ezekről leszakadó gyors mozgású hidegfront éri el ma a Kárpát-medencét.

Aktuális radarképünk - itt alább - a hidegfront csapadékzónáját ábrázolja. A többnyire gyenge csapadékot adó front már elérte Somogy megyét. A hidegfront (kék nyilak) folyamatosan tolja maga előtt a csapadékzónát, így valószínű, hogy a délelőtti órákban már el is hagyja térségünket.


A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: átmenetileg megnövekszik a felhőzet, majd a délelőtti órákban ismét csökkenni kezd. Elszórtan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 15-19 fok között alakul. Késő estére 10-13 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok körül alakul. A délutáni órákra 17-21 fokig melegszik a levegő.



Péntek: napos, száraz idő várható, legfeljebb fátyolfelhők lehetnek majd az égen. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-8 fok között alakul. A délutáni órákra 20-24 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten folytatódik a májusi idő. A jövő hét közepétől változékonyabbra, kissé hűvösebbre fordulhat az idő.


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, tavasz, enyhe, idő, nap, meleg, front, csapadék, lehűlés, időjárás