620640.JPG


Szerdán egy hidegfront érinti térségünket, amely jelentős csapadékot és lehűlést nem okoz. Kedden sok napsütés várható, legfeljebb fátyolfelhők lehetnek az égen. A délutáni órákra 17-21 fokig melegszik a levegő, azonban néhol, főleg a megye déli tájain, ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Szerdán északnyugat felől egy hidegfront ér el minket, amely jelentős változást nem fog okozni.

Átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet, szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A délutáni órákban csökken a felhőzet, kisüthet a nap. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Kissé mérséklődik a meleg, de a nappali 15-19 fokos hőmérsékletek még mindig jóval magasabbak az átlagosnál. Csütörtöktől napos, és egyre melegedő idő várható, 20 fok feletti hőmérsékletekkel. Igazi májusi idő köszönt be. Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 17-21 fok körül alakul. Az alacsonyabb értékek a megye északi részén valószínűek. Késő estére 10-13 fokig hűl a levegő.

Szerda: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, majd a délutáni óráktól ismét csökkenni kezd. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. A délutáni órákra 15-19 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: napos, száraz idő várható. A nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok között alakul. A délutáni órákra 17-21 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten marad az átlagosnál jóval melegebb idő. A jövő héten változékonyabbra, kissé hűvösebbre fordulhat időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, pont, időjós, kapos, szalinay, időjárás