A várható viharos szél miatt vasárnap éjfélig az egész országra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat - írja az MTI.

A figyelmeztetés Fejér, Győr-Moson-Sopron és Pest megyékre vonatkozóan másodfokú (narancsszínű). Ezekben a megyékben a várható legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométert is meghaladhatják.

Európa északnyugati része felett viharciklon örvénylik, ennek a ciklonnak egy hidegfrontja éri el megyénket, a szombat délutáni órákban. A front hatására átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, de komoly lehűlés nem várható. Szombaton a déli, kora délutáni órákig napos, száraz idő várható, legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják majd a napsütést. A maximum hőmérsékletek is ezekben az órákban állnak be, többfelé mérhetünk majd 16-20 fok körüli hőmérsékleteket. A magasabb értékek a megye déli felén lesznek.

A délutáni órákban egy gyors mozgású hidegfront éri el térségünket, amely az esti órákban, a déli határainknál már ki is lép az országból. Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehet eső, zápor, néhol esetleg zivatar, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.

Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A Balaton térségében, akár 85-95 km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak. A talaj szárazságának függvényében, többfelé alakulhat ki porvihar.

Alábbi ábránk egy szélerősség-előrejelzés szombat délutántól. A legerősebb szél a piros nyilakkal jelölt területek mentén valószínű. Somogyban, a Balaton keleti medencéjénél valószínűek a legerősebb széllökések.

A mostani számítások szerint, a front gyenge csapadékzónája 16-18 órára érheti el térségünket. Az úgynevezett talajfront azonban előresiethet, így valószínű hogy a szél már a kora délutáni óráktól megerősödik. Vasárnap általában felhős, szeles, kisebb esőkkel, záporokkal tarkított idő várható, 10-13 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel. Hétfőtől továbbra is változékony, ám egyre melegebb idő várható. Többfelé mérhetünk majd ismét 15-20 fok közötti hőmérsékleteket. A jövő szerdán újabb hidegfront érkezhet, átmeneti, néhány fokos hőmérséklet visszaesést okozva.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni órákban erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható kisebb eső, zápor, néhol zivatar. Jelentős csapadék nem valószínű. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, viharossá fokozódik. A kora délutáni órák hőmérséklete 16-20 fok körül alakul, majd a front megérkezésével lehűlés kezdődik. A késő esti órákra 6-10 fok közé hűl a levegő.



Vasárnap: időnként erősen felhős lesz az ég, többfelé kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő.



Hétfő: felhőátvonulások várhatók, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok körül alakul. A délutáni órákra 15-20 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, tavaszi idő. Hideg és melegfrontok váltakozása várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, enyhe, idő, nap, felhő, tavasz, szél, eső, fagy, meleg, időjárás