Pénteken még egy anticiklon alakítja időjárásunkat, zavartalanul napos, száraz idő várható. Egy közelgő hidegfront előterében, délnyugat felől meleg levegő áramlik térségünkbe, ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés. Pénteken még sok napsütésre számíthatunk, a délnyugati szél időnként megélénkül. Meleg lesz, a kora délutáni órák hőmérséklete általában 16-19 fok körül alakul, de a déli területeken 20 fok is lehet.



Szombaton jelentős változás várható időjárásunkban, a délutáni órákban egy hidegfront ér el minket, ami átmeneti lehűlést okoz. A nap első felében még több-kevesebb napsütés is várható, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet kisebb eső, zápor, esetleg gyenge zivatar. A mostani számítások szerint, a hidegfront nem hoz jelentős csapadékot, sok helyen szárazon fog átvonulni. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, különösen a Balaton térségében viharossá fokozódik. Szombaton, a maximum hőmérsékletek a front érkezése előtt fognak beállni, ekkor még többfelé mérhetünk 16-20 fok közötti hőmérsékleteket. A délutáni óráktól visszaesik majd a hőmérséklet. Vasárnap felhős, szeles, záporokkal tarkított idő várható, 10-13 fok körüli hőmérsékletekkel. A lehűlés időtartama csak egy napos lesz, hiszen hétfőn ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel erős melegedés kezdődik, visszatérnek a 18 fokok.

Továbbra is egy erős anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 16-19 fok között alakul, de délen 20 fok is lehet. Késő estére 6-10 fokig hűl a levegő.



Szombat: eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a délutáni óráktól az érkező hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet kisebb eső, zápor, néhol gyenge zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között valószínű. A maximum hőmérsékletek a front érkezése előtt, 16-20 fok között alakulnak, majd a délutáni óráktól visszaesik a hőmérséklet.



Vasárnap: időnként erősen felhős lesz az ég, szórványosan kell számítani kisebb  esőre, záporra. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 8-13 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben kissé változékony időre számíthatunk. A hétvégi átmeneti lehűlés után, hétfőtől újabb erős felmelegedés kezdődik, majd a jövő hét közepén újabb hidegfront érkezik, de komoly lehűlést nem okoz, csupán átlagosra esik majd vissza a hőmérséklet.

Az alábbi, csapadék-előrejelzés ábrán jól látszik, hogy szombat 18 órára, Somogy megye nagy részét már beteríti a hidegfront csapadékzónája. A front gyors mozgású lesz, így jelentős csapadék nem valószínű.


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, idő, fagy, enyhe, tavasz, felhő, eső, nap, meleg, szél, időjárás