Egy közelgő hidegfront előterében, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb levegő éri el térségünket. Péntektől erősödik a felmelegedés, a maximum hőmérsékletek néhány helyen már megközelíthetik a 20 fokot is. Csütörtökön is zavartalan napsütésre számíthatunk, a délutáni órákra általában 15 fokig emelkedik a hőmérséklet. A Balaton térségében ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet, míg a megye déli tájain akár 16-17 fokot is mérhetünk majd. Pénteken is marad a hasonló idő, de tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton változás kezdődik időjárásunkban. Egy gyors mozgású hidegfront ér el minket kisebb csapadékzónájával. A déli órákig még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A kora délutáni órákig még meleg lesz, többfelé mérhetünk majd 20 fok körüli maximumokat, majd a délutáni óráktól, a front hatására visszaesik a hőmérséklet. Vasárnap felhőátvonulások várhatók, szórványosan záporokkal. A szél továbbra is erős lesz, ami ronthat majd a hőérzetünkön. A délutáni órákban 10 fok körüli hőmérsékletek várhatók. Hétfőtől újabb erős melegedés kezdődik.

Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: túlnyomóan napos idő várható. A délutáni órák hőmérséklete 15 fok körül alakul. Késő estére 3-8 fokig hűl a levegő.

Péntek: napos, száraz idő várható. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között alakul. A délutáni órákra 14-18 fokig melegszik a levegő.

Szombat: eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a délutáni órákban erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között alakul. A nappali órák maximum hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákban, a front érkezésével jelentősen csökken majd a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: az elvonult hidegfront után ismét jelentős melegedés kezdődik, az időjárás változékonysága azonban megmarad. A következő 10 napban hideg és melegfrontok váltakozhatnak majd, de komoly lehűlés nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, enyhe, nap, felhő, idő, szél, tavasz, meleg, eső, fagy, időjárás