Vihar

A levegő rendkívül alacsony nedvességtartalma, valamint az erős szél, kedvez a vegetációtüzek kialakulásának is.

A mostani számítások szerint a hidegfront szombat 15-18 óra között éri el Somogy megyét. A gyors mozgású hidegfront valószínűleg nem jár majd jelentős csapadékkal, hanem inkább az erős, időnként viharos szél lesz majd a jellemző. Az eddigi előrejelzésektől eltérően, a front kissé gyengébbnek bizonyul, ezért a lehűlés mértéke is gyengébb lesz. A szombati 20 fokos hőmérsékletekről vasárnapra, 10-13 fokra mérséklődik majd a felmelegedés. Síkvidéken hó természetesen nem lesz, de a magasabb helyeken, főleg 1000 m felett, előfordulhat majd mutatóban hózápor.

Összefoglalva tehát, a szombat délutáni hidegfront veszélyességi tényezője a nagy szél lesz. A Balaton térségében akár 80-90 km/h erősségű szél is lehet, amely a déli partra boríthatja majd a víztömeget. A száraz, csapadékmentes területeken megnő a porvihar és vegetációtüzek megjelenésének esélye. Szabadtéri tűzgyújtásoknál figyelembe kell venni, hogy az erős szél miatt esetleg tovább terjedhet a tűz, amit már nehéz lesz megfékezni!

 

aladin_precip_20140313_12s50.jpg

rmgfs545.jpg

Az ábra a szél erősségét és irányát jelzi szombat este 18 órára. A zöldes szín már erős, helyenként viharos szelet jelent, északi, északnyugati irányból.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, szalinay, időjós, tavasz, időjárás, eső