Közelünkben egy mediterrán ciklon örvénylik. A ciklonról időnként gyenge csapadékzónák válnak le, melyek elérik hazánk déli területeit is. Csütörtökön még marad a változékony idő, majd a hétvégére száraz léghullámok árasztanak el bennünket, naposabbra, kellemesebbre fordul időjárásunk. Csütörtökön nagyrészt erősen felhős idő várható, főleg a megye déli, délnyugati tájain kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északi területeken elvékonyodhat a felhőzet. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A hőmérsékletek általában 9-12 fok között alakulnak.

Pénteken már nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet, de kisebb eső, futó zápor kialakulását továbbra sem lehet kizárni. Szombatra szárazabb, és a magasban hűvösebb léghullámok érik el megyénket, ezért mindenhol  csökken a felhőzet, száraz, napos idő alakul ki. A reggeli órákban friss lesz a levegő, többfelé lehet talaj menti fagy, azonban napközben, a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, általában 11-14 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: általában erősen felhős idő várható, csak a megye északkeleti tájain szakadozhat fel a felhőzet. A déli, délnyugati területeken kisebb eső, zápor is várható. Az északi szél helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-12 fok körül alakul. A késő esti órákra 4-8 fokig hűl a levegő.



Péntek: nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, de kisebb eső, zápor továbbra is előfordulhat. A délutáni óráktól átmenetileg ismét többfelé lehet csapadék. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul. A délutáni órákra 9-12 fokig melegszik a levegő.



Szombat: többnyire napos idő várható, időnként azonban megnövekedhet a felhőzet, de legfeljebb néhol alakulhat ki futó, gyenge zápor. A reggeli órák hőmérséklete 1-4 fok között valószínű. A délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban folytatódik az átlagosnál kissé enyhébb idő. A jövő hét második felében, átmenetileg néhány fokot visszaeshet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, enyhe, idő, nap, felhő, szél, eső, időjárás