felhős tavasz

Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében, nedves levegő érkezik térségünkbe, azonban a ciklon kiadósabb csapadékzónája, várhatóan a határainkon kívül marad. Szerdán általában erősen felhős idő várható, és főleg a délutáni óráktól kell szórványosan kisebb esőre, záporra számítani. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérsékletek 10 fok körül alakulnak. Csütörtökön is sok lesz felettünk a felhő, szórványosan kell számítani további kisebb esőre, záporra, azonban lesznek helyek ahol átmenetileg felszakadozik majd a felhőzet. Az északi, északkeleti szél megerősödik, ami tovább ronthat majd a hőérzeten. A délutáni órákra általában 9-12 fok közé melegszik a levegő. Pénteken észak felől már szárazabb léghullámok érnek el minket, ennek hatására felszakadozik a felhőzet, több helyen kisüthet a nap is, de futó záporok továbbra is előfordulhatnak majd. A nappali órák hőmérséklete még nem változik lényegesen. Szombattól már egyre kevesebb lesz felettünk a felhőzet, tartósabb napsütés is valószínű, ennek megfelelően erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: Általában erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 8-12 fok körül alakul. A késő esti órákra 5-10 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: Az időnként erősen felhős égből szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Néhol átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Az északi, északkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között valószínű. A délutáni órákra 9-12 fokig melegszik a levegő.

Péntek: A változóan, időnként erősen felhős ég mellett már napsütés is valószínű. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északi, északkeleti szél továbbra is élénk lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 2-5 fok között alakul. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: A következő 10 napban folytatódik az igazi márciusi idő. Az időszak elején átlagos hőmérsékletek várhatók, majd később kevéssel átlag felettiek. A hétvégétől csökken a csapadékhajlam.

szélkép 0305

Magyarázat az ábra alá: Szélerősség előrejelzés mára. Látható, hogy a legerősebb szél az ország nyugati sávjában lesz jellemző. Somogy nagy részén nem kell viharos szélre számítani.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, időjós, eső, szalinay, tavasz, időjárás