river_olawa_tl.jpg


Kedden, éppen egy távozó, és egy érkező esőzóna közötti, viszonylag szárazabb időszakban leszünk. A változóan, időnként erősen felhős idő mellett, néhány órás napsütés is lehet. Kisebb eső, zápor előfordulását ma sem lehet kizárni. A délutáni órák hőmérséklete általában 10-13 fok körül alakul, de a tartósan napos tájakon azonban 15 fok is lehet. Szerdán ismét nagyobb nedvességtartalmú levegő éri el megyénket, ezért sok lesz felettünk a felhő, és újabb esőre, záporra kell számítani, az északi szél többfelé megerősödik.

Csütörtökön napközben csökkenhet a csapadékhajlam, de felhős marad az idő, és a szél is erős lesz, sőt, a Balaton térségében viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérsékletek szerdán és csütörtökön 10 fok körül alakulnak majd. Pénteken ismét nedvesebb levegő érkezik, ezért többfelé kell számítani kisebb esőre, záporra, jelentős csapadék ekkor nem valószínű. Péntek estétől észak felől szárazabb léghullámok érnek el minket, ezért a hétvégére naposabbra fordul időjárásunk.

A Kárpát-medence egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. Több hullámban érkeznek hozzánk a nedves légtömegek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: A változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Helyenként továbbra is előfordulhat kisebb zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, de a tartósan napos helyeken akár 15 fok is lehet. Késő estére 5-8 fokig hűl a levegő.

Szerda: Erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen várható eső, záporeső. A több csapadék a megye nyugati tájain várható. Az északira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között várható. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: Időnként erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral. Napközben csökkenhet majd a csapadékhajlam. Az északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között valószínű. A délutáni órákra 9-12 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: Péntektől szárazabb, és hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért a hétvégére már több napsütés valószínű. A következő 10 napban marad az átlagos márciusi idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapos, tibor, pont, időjós, szalinay, időjárás