Délkelet felől továbbra is enyhe, ám nedves levegő éri el térségünket. Hétfőn többnyire erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 10-13 fok között alakul, a magasabb értékek a csapadékmentes területeken lesznek. Kedden is folytatódik a változékony idő. A változóan, időnként erősen felhős égből szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Lesznek tájak, ahol tartósabban is felszakadozhat a felhőzet. A hőmérsékletek nem változnak lényegesen, többnyire 10-13 fok között alakulnak.

Szerdán ismét nagyobb nedvességtartalmú léghullámok érik el megyénket, ezért több lesz felettünk a felhő, és nagyobb területen kell számítani esőre, záporra, miközben az északira forduló szél is megerősödhet. A hőmérséklet általában 8-12 fok körül alakul majd. Csütörtöktől északkelet felől szárazabb léghullámok érkeznek, ezért fokozatosan csökken majd a csapadékhajlam, de legtovább a délnyugati megyék fölött marad még sok felhő, és további eső is lehet.

Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik. Ennek áramlási rendszerében enyhe, nedves léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. Késő estére 5-10 fok közé hűl a levegő.



Kedd: változóan, időnként erősen felhős idő várható. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Néhol akár tartósabban is felszakadozhat a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő.



Szerda: általában erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között valószínű. A délutáni órákra 8-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a változékony idő, majd a hétvégére szárazabb léghullámok érkezhetnek, ezért melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, zápor, csapadék, tavasz, időjárás