zpor.jpg

Pénteken többnyire erősen felhős idő valószínű, többfelé lehet számítani kisebb esőre, záporra, a megye déli tájain gyenge zivatar sem kizárt. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra általában 10-13 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a tartósabban csapadékos tájakon lesznek. A késő délutáni óráktól valószínűleg csökkenni kezd a felhőzet. Szombatra elhagyja térségünket a csapadékzóna, felszakadozik a felhőzet, többfelé kisüt a nap, majd az esti óráktól újabb felhősödés kezdődhet. Szombaton a hőmérséklet 10-15 fok között alakul majd. Vasárnap újabb csapadékzóna éri el térségünket, az időnként erősen felhős égből többfelé kell számítani esőre, záporra. A szombatihoz képest kissé visszaesik majd a hőmérséklet. Az előttünk álló 3 napban több csapadékzóna is eléri térségünket. Az esőzónák érkezése között hosszabb szünetek is lehetnek. A hőmérsékletek a csapadékos időszakokban 10-12 fok körül alakulnak, míg a napos időszakokban akár 13-15 fokot is mérhetünk majd. A napos, illetve a felhős, csapadékos időszakok térben és időben is váltakozhatnak majd, ezért nehéz előrejelezni, hogy hol mérhetjük majd éppen a magasabb hőmérsékleti értékeket.

Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe került a Kárpát-medence. Dél felől több hullámban enyhe, nedves levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: Időnként erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé valószínű kisebb eső, zápor, néhol gyenge zivatar sem kizárt. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul. Késő estére 3-8 fokig hűl a levegő.

Szombat: Változóan felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet, és este már kisebb eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között alakul. A délutáni órákra 10-15 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: Erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső. A délkeleti szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órákra 9-12 fok közé melegedhet a levegő.

Távolabbi kilátások: A jövő héten is folytatódhat a változékony enyhe idő. Egyelőre bizonytalan, de a jövő hét közepétől komoly eső is lehet.

balkan_2014022700_cape_36.jpg

Magyarázat az 5. ábra alá: A modell a légkörben összegyűlő energiát jelzi előre a mai napra. A halványzöldes részek jelzik, hogy éppen hol gyűlhet össze megfelelő energia a gyenge zivatarképződésekhez.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, időjós, kapospont, tél, időjárás, eső