20140226_1


A modell ábra jól szemlélteti, hogy jelenleg Európa nagy részén nincs hó. Ez alól kivétel csupán a Skandináv-félsziget északi része, valamint az Alpok magasabb hegyei. Oroszország európai területein sincs már összefüggő hótakaró, a hóhatár visszaszorult egészen az Ural hegységtől keletre, az ázsiai területekig. Ezzel szemben Észak-Amerikában és Ázsia nagy részén, a mai napig is tekintélyes hófelhalmozódás figyelhető meg. Ez alapján a 2013/2014-es tél az északi félgömbön, viszonylag hidegnek és havasnak tudható be.

Ez alól csupán az öreg kontinens volt kivétel, a télen szokatlanul erős és tartós brit ciklontevékenységnek köszönhetően. A nyugati ciklonok a tél nagy részében, folyamatosan pumpálták Európa fölé az enyhe levegőt. Ebben a makacs időjárási helyzetben az is csoda volt, hogy hazánkban egyáltalán ki tudott alakulni január végétől, egy 10-12 napos havas, hideg periódus.


A térképen a jelenlegi (2014. február 23.) jég-és hófelhalmozódás látszik. A lila szín a sarkköri jégfelhalmozódást és kiterjedést jelzi. A sötétebb árnyalatok a jégtakaró vastagságát jelzik. A fehér szín a jelenlegi hóborítottságot ábrázolja.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pont, kapos, időjós, tibor, szalinay, időjárás