Mint Kaposvár legfontosabb és leglátványosabb középkori emléke, ideális helyszín lesz diákcsoportok iskolai foglalkozás keretében történő fogadására és otthont adhat majd rendhagyó történelemóráknak is.

Az apátsági romok felújításáról stábunk is forgatott. A videót itt lehet megnézni.

A monostort egy 1432-ben íródott, másolatban megmaradt oklevél szerint 1061-ben alapították. Itt korábban is állt egy templom, amelyet a 7–9. század között építhettek, és amely erre az időre már romos volt. Ennek helyén építették fel az új templomot, melynek felszentelésén 1067-ben Salamon király és Géza herceg is részt vett. A monostor román stílusban épült. Az apátság helyén lévő korábbi település lakóit Atha ispán áttelepítette máshová. A későbbi átépítések során gótikus elemekkel bővült.

Az épületegyüttes feltárását 1960–1966 között Nagy Emese végezte. A kolostorépület műemlékvédelmi helyreállítása 1972-ben befejeződött be, azóta féltetős épület védi. Innen kerültek elő Somogy vármegye legkorábbi, 11. századi kőfaragványai (díszes oszlopfejezetek és lábazatok).

Később Molnár István ásatásai tárták fel az eredeti, honfoglalást megelőző templomot is, amely Karoling korú stílusban épült, valamint a hozzá kapcsolódó településnyomok is erre utal.

A rom jelenleg a Rippl-Rónai Megyei Múzeum kezelésében áll. A terület 2001-es rendezése óta Kaposvár történelmi emlékhelyéül szolgál és azóta látogatható. A most zajló beruházás során látogatóközpont épül és megújul a romterület is.

A TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00003 azonosító számú, „Kaposszentjakabi Bencés Apátság romjai műemléki és kulturális turisztikai célú fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

Címkék: monostor, bencés, apátság, lelet, szentjakab, látogatóközpont, régész, múzeum, gazdaság