A BM Heros Zrt. kaposvári beruházása részeként 500 millió forint értékű kormányzati támogatásból épült meg, és februárban már meg is kezdte működését a város első oktatási és innovációs műhelye, amely magasabb szintre emeli a szakképzést a somogyi megyeszékhelyen. A középiskolás diákok korszerű technikai eszközökön tanulva, kaposvári vállalatok mérnökeinek és oktatóinak segítségével sajátíthatják el szakmájuk gyakorlati fogásait. A létesítmény alkalmas arra is, hogy támogassa az egyetemi szintű duális képzéseket is.

Kaposvár első oktatási és innovációs tanműhelye és az annak otthont adó BM Heros Zrt. gyártócsarnoka látványos módon, kevesebb, mint egy év alatt épült fel a dombóvári úttól északra fekvő területen.

A mintegy 200 négyzetméter alapterületű, a legkorszerűbb gépekkel, berendezésekkel felszerelt képzőközpontban kiemelkedő tudású vállalati szakemberek, mérnökök oktatják a diákokat. A tanulók nem csupán a BM Heros Zrt. profiljába tartozó speciális gépjárművek fejlesztésével, gyártásával, szervizelésével ismerkednek meg, hanem valamennyi gépjármű műszaki, villamos és elektronikus egységeire vonatkozó karbantartási, állapotvizsgálati, hibafeltárási és elhárítási, beállítási és fenntartási műveleteket megtanulják, beleértve az alternatív gépjárműgyártásokat is.

A diákok heti két napot töltenek a tanműhelyben, ahol a szakmai képzés gyakorlati részét sajátítják el kiváló körülmények között. Az oktatóteremben és gyártócsarnokban munkahelyi körülményeket szimulálnak, így a tanulóknak lehetőségük van arra, hogy valódi körülmények között próbálhassák ki tudásukat, és hasznos munkát végezhessenek.

A műhelyt a speciális gép- és eszközgyártó ágazat tanulói felmenő rendszerben használják, így egyre többen lesznek azok, akik a 9. évfolyamtól két évig dolgoznak majd a tanműhelyben.

Kaposvár célja a város 21. századi újraiparosítása, amely gazdaságélénkítéssel, munkahelyteremtéssel, szakemberképzéssel és a magasabb munkabérekkel szolgálja a közösség érdekeit. A somogyi megyeszékhelyen az elmúlt években olyan közúti és ipari infrastruktúra-bővítés zajlott, amely eredményeként a város a jövőben jó eséllyel nyeri el mind több befektető bizalmát.

Címkék: versenyképes, Heros, duális képzés, tanműhely, oktat, innováció, szakma, gazdaság