2021. január 1-től klímasemlegesen működik Európa vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini csoport és az annak részeként működő Sió-Eckes Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. - jelentette be a cégcsoport innovációs és marketing vezetője pénteken Siófokon.

Kovács Ágnes a kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón elmondta: a cégcsoport a Climate Partner nevű szervezeten keresztül egy brazíliai projekthez csatlakozott, amellyel kompenzálják a gyártás során történő szén-dioxid-kibocsátást. Az Eckes-Granini a hitelesített kompenzációval 18 ezer hektárnyi esőerdőt véd meg Brazíliában. A Climate Partner összesen 171 ezer hektár esőerdőt vásárol meg, amelyet megőriznek.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A zöldítés további részeként Sió-Eckes tavaly első negyedévtől biológiailag lebomló szívószálat használ, és hamarosan áttérnek a papír szívószálak használatára.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő többek között arról beszélt, hogy a társaság az egy éve elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv területein jó partnere a kormánynak, és felelősséggel gondolkozik a beruházásairól. A cég tavaly és idén 500-500 millió forintot fordított beruházásra, amelyeket a versenyképesség-növelés és a fenntarthatóság területén hajtottak végre. A szennyvízkibocsátást jelentősen csökkentő berendezést állítottak üzembe, automatizálták a gyártást, és teljes egészében zöld energiát vásárolnak.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A 163 embert foglalkoztató Sió-Eckes Magyarországon mintegy 50 millió liter értékesítésével a gyártói gyümölcslevek piacán 33 százalékkal, a kereskedelmi láncok márkáit is figyelembe véve 21 százalékkal részesedik, és megőrizte piacvezető szerepét - közölte.

Címkék: gyümölcslé, klímasemleges, Sió, Siófok, gazdaság