Tovább romolhat a belvízhelyzet a szántóföldeken a következő napokban érkező nagy mennyiségű csapadék miatt, a várható erős lehűlés azonban növényvédelmi szempontból akár előnyös is lehet - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

Petőházi Tamás, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályelnöke kifejtette, hogy a szántóföldi kultúrák állapota átlagos, az őszi esőzések miatt későn elvetett búzaállományok azonban fejletlenek. Az esős időjárás miatt az ország egyes területein sok helyen belvíz alakult ki. Ez a következő napokban tovább romolhat, ugyanis csütörtökig az országban 20-50 milliméter eső eshet.

Az eddigi enyhe idő nem ritkította a kártevőket és kórokozókat, így a hét közepétől várható hideg időjárás növényvédelmi szempontból előnyös lehet - tette hozzá.

Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke azt emelte ki, hogy a gyümölcsösökben jellemzően nem okoz gondot a rendkívül változékony, nagy hőingadozásokat mutató időjárás. A fák az úgynevezett mélynyugalmi fázis végén vannak, az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés nem indította meg az élettevékenységüket.

A tavalyi gyenge termés hatására a fák kipihenték magukat, a virágzás jónak ígérkezik, a termelők bíznak abban, hogy a tavalyi, szinte példátlan tavaszi fagykár idén elkerüli őket.

Címkék: mezőgazdaságmidőjárás, gyümölcsös, belvíz