Halomban állnak az elszállításra váró kidobott műszaki és elektronikai cikkek a kaposvári hulladékudvarban. Világszerte évente több mint 50 millió tonnányi gyűlik össze belőlük és ez a szám 2030-ra akár 74 millió tonna is lehet a becslések szerint.

Napjainkban a megnövekedett fogyasztási igények a gyártókat arra ösztönzik, hogy minél jobban felpörgessék a termékek vásárlását, újabbra cserélést. Egyebek mellett ezt akarják lassítani az európai és a hazai jótállási szabályváltozások. Minél drágább egy termék, annál hosszabb ideig kell garanciát vállalni rá.

- Korábban egy év jótállás volt a termékekre, amik meghaladták a 10 ezer forintos vételárat. Most egy, kettő, illetve három éves jótállási idő került meghatározásra. Ez a termék bruttó vételárától függ: 10 ezer forint felett 100 ezer forintig 1, 100 ezer forint felett 250 ezer forintig 2 év, illetve 250 ezer forint felett három év a kötelező jótállási idő - nyilatkozta megkeresésünkre dr. Krizsán Anett, a Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője.

null

A meghosszabított jótállási idővel a döntéshozók a termékek megbízhatóságát akarják növelni, illetve azt, hogy a gyártó és a vásárló is a javítást válassza inkább. Ezen a téren is változások álltak be január elsejétől.

- Ha javítható a termék, akkor megmaradt az a szabály, hogy továbbra is törekedni kell a 15 napon belüli javításra. Ha ez nem megy, akkor legkésőbb a 15. napon erről tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy tudja azt, hogy körülbelül mennyi ideig kell ezt a terméket még nélkülöznie. Ha 30 napon belül sem sikerül a javítás, akkor újra az a szabály lép életbe, hogy nyolc napon belül cserélni kell a terméket, amennyiben ez nem lehetséges, akkor vissza kell téríteni a vételárat - tette hozzá dr. Krizsán Anett.

Változás még, hogy január elsejétől nem feltétele a jótállásnak a termék csomagolásának megléte. Ezen kívül legfeljebb háromszor javítható egy termék és nem kell ugyanannak a hibának fellépnie, viszont gyári eredetű kell, hogy legyen.

Címkék: elektronikai termék, jótállás, változás, gazdaság