A szállodai szolgáltatókra, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is kiterjesztik a bértámogatást - írja az MTI Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szombati podcastja alapján.

December 1-jétől január 31-éig a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedők megkapják - a novemberihez hasonlóan - a bértámogatást, adó- és járulékkedvezményt. Ezt a bértámogatást december 1-jétől kiterjesztik a szállodai szolgáltatókra, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is azzal a feltétellel, hogy munkaerőt nem lehet elbocsátani, a munkavállalóknak a bérüket ki kell fizetni.

A bértámogatás iránti kérelmet a munkaadó székhelye, telephelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani, amely 8 munkanapon belül meghozza a döntést. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte: a rendelkezésre álló információk alapján ez havi 20 milliárd forint 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint novemberre mintegy 1 millió olyan vendégéjszakát rögzítettek, amelyet a járványhelyzet miatt vissza kellett mondaniuk a szálláshelyeknek. A kormány úgy döntött, hogy novemberben a vendéglátás adó- és bértámogatást kap, a szálláshelyszektor pedig a foglalások után az elmaradt bevétel 80 százalékát megkapja a költségvetésből.

Az igénylés már zajlik, a becsült költségek mintegy felét már igényelték a szálláshelyek. A december 20-ig beérkező igényeket az MTÜ még ebben az évben elutalja a szálláshely-szolgáltatóknak.

Címkék: bértámogatás, szállás, turizmus, december, gazdaság