A pandémia miatt csökkent az ATM-ek forgalma a készpénzkifizetési oldalon, miközben a bankkártyás vásárlások száma és értéke folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Azonban az automaták használatától se kell tartani, hiszen a pénzintézetek többször is fertőtlenítik naponta a fiókokban található készülékeket.

Az MTI több bankot is megkérdezett a témával kapcsolatban. A pénzintézetek mind azt tapasztalták, hogy a járvány kezdete óta 5-10 százalékkal csökkent az lakosság ATM-használata. Jellemző, hogy kevesebbszer használják az automatákat az emberek, viszont akkor nagyobb pénzösszegeket vesznek fel. A kártyás fizetések pedig ugyanúgy 5-10 százalékkal megemelkedtek a tavalyi évhez képest.

A fiókokban elhelyezett ATM-ek felületének fertőtlenítését - billentyűzet, érintőfelület, nyomógombok fertőtlenítőkendős letörlése  - a napi takarításon felül, folyamatosan végzik a bankok. A nem fióki, egyéb külső helyszíneken található ATM-ek esetében a fiókiakhoz képest ritkábbak a takarítások, ugyanakkor szükség esetén plusz tisztítást is végeznek a pénzintézeteknél.

Címkék: bankkártya, atm, használat, bank, gazdaság