Átadták a mintegy 6,7 milliárd forintból épült új kaposvári szennyvíztisztítót hétfőn. A beruházás 18 település, 100 ezer lakosát és 5 ezer vállalkozását szolgálja ki.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a magyar kormány számára a víz stratégiai kérdés.

"A mennyisége véges, alapjogi védelem alatt áll, a jövő nemzedék esélyeit is érinti, ezért közös felelősségünk, hogy gazdaságosan bánjunk vele és minden lépést, minden beruházást támogassunk, amely a megőrzését, minőségének javítását, szállítását, tisztítását lehetővé teszi" - fogalmazott.

Fotó: Varga György/MTI
Fotó: Varga György/MTI

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, a somogyi megyeszékhely célul tűzte ki, hogy fenntarthatóan gazdálkodik természeti erőforrásaival és a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érje el.

Kovács Katalin, a kaposvári önkormányzat városüzemeltetési és környezetfejlesztési igazgatója azt közölte: Kaposvár 37 százalékos energiamegtakarítást érhet el a közvilágítás korszerűsítésével, és tervezi, hogy több épületét épületfelügyeleti rendszerrel látja el, 20-30 százalékkal csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Szaka Zsolt, az új kaposvári szennyvíztisztítót üzemeltető Kavíz Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy a szennyvíztisztító-beruházással egy csaknem negyvenéves, elavult technológiát sikerült felváltani. A korszerű berendezések a korábbinál hatékonyabban képesek megtisztítani a Kaposváron és környékén élő 140 ezer ember és számos vállalkozás szennyvízét. Hozzáfűzte, hogy a szennyvíziszap hasznosításának köszönhetően biztosítható a szennyvíztelep hőellátása, valamint villamosenergia szükségletének 40 százaléka.

A korszerűsített és automatizált telepen a jelenlegi iszapkezelési technológiát felváltják a hosszú távú környezetvédelmi megfontolásokat is kielégítő, és gazdaságos módon üzemeltethető zárt létesítmények.

Nézzék meg az átadóról készített videónkat:

Címkék: szennyvíztelep, átadó, kaposvár, gazdaság