Idén már több mint 15 ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra - közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel.

Négy kiírás zárult le a hétvégén a Magyar Falu Programban, több pályázat azonban még nyitva áll az önkormányzatok, illetve az egyházi és a civil szervezetek előtt. Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására, építési telkek kialakítására és közművesítésre, önkormányzati kerékpárút építésére, egyházi közösségek illetve önkormányzatok tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztésére szeptember 10-ig lehet a kérelmeket benyújtani.

Szeptember 18-ig a többi között szolgálati lakások és faluházak felújítására, óvodai tornaszobák fejlesztésére lehet támogatást nyerni. A pályázat keretösszege: 14,5 milliárd forint.

Gyopáros Alpár kiemelte: az indulástól számítva idén év végéig várhatóan a tízezret is meghaladja a nyertes pályázatok száma, amelyen Magyarország 2870, ötezernél kisebb lélekszámú települése osztozhat.

Címkék: Falu, Magyar, pályázat, támogatás, program, gazdaság