Idén is közel 40 szakma közül választhatnak az érdeklődők. Sőt, új lehetőségekkel is bővült a kínálat, bárki lehet szerszám- és készülékgyártó, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, valamint erdésztechnikus. Akik tanulni szeretnének, rugalmasabb feltételekkel, rövidebb idő alatt szerezhetnek szakmát az ősszel induló új rendszerben.

Az érettségire felkészítő képzések mellett a Kaposvári Szakképzési Centrum mindig úgy állítja össze szakmakínálatát, hogy az igazodjon a munkaerőpiac elvárásaihoz. A technikum mellett a tanulni vágyók a szakképző iskolai képzések közül is válogathatnak. A technikum esetében érettségivel rendelkezőknek 2 év, általános iskolai végzettséggel 5 év a képzési idő, míg a szakképző iskolai képzés esetében érettségivel rendelkezőknek 2 év, általános iskolai végzettséggel pedig 3 év.

Míg a nők körében a szakács, a cukrász, a divatszabó, a kozmetikus technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző vagy akár a gyakorló ápoló lehet a legnépszerűbb, addig a férfiak az építő- illetve a műszaki terület különböző mesterségeit sajátíthatják el. Évről-évre nagy az érdeklődés például az asztalos, a festő, mázoló, tapétázó, a villanyszerelő, az ipari gépész, a karosszérialakatos, valamint a gépi és CNC forgácsoló alapszakmák iránt.

Az elméleti ismereteket a konzultációk mellett e-learning formában, digitális tananyagokon keresztül is el lehet sajátítani, nem kell mindennap iskolába járni. A már meglévő szakmai gyakorlat beszámítására is lehetőség nyílik. Az új szakképzési rendszerben a vizsgáztatás szemlélete is megváltozik. A szakmai vizsga interaktív vizsgatevékenységből és egy projektfeladat megvalósításából áll majd.

A szakembereket a legtöbb vállalkozás tárt karokkal fogadja, így a szakmát végzettek oklevelük megszerzése után szinte azonnal el tudnak helyezkedni.

A részletes szakmalista iskolánként megtalálható a centrum honlapján. Jelentkezni folyamatosan lehet az intézményeknél személyesen vagy akár e-mailben. A centrum online ügyfélszolgálatán, személyre szabott segítségre is van lehetőség.

Címkék: technikum, szakma, felnőtt, szakképzés, gazdaság, diák