- 2021-et kiszámíthatónak látjuk, a költségvetés jó, amit a magyar parlament elfogadott - így jellemezte a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként a szervezet mai közgyűlésén a jövő évi büdzsét Szita Károly. Kaposvár polgármestere elmondta: a koronavírus-járvány mindent felülírt az idén. A somogyi megyeszékhelyen például februárban még közel volt a teljes foglalkoztatottság és jól ment a térségi vállalkozásoknak is. Ezt a lendületet törte meg a pandémia.

Most a kormányzatnak és a települési önkormányzatoknak is az a feladatuk, hogy megvédjék a munkahelyeket, újakat hozzanak létre, erősítsék a gazdaságot és segítsék az egészségmegőrzést.

A magyar kormány a világon az elsők között indította el a gazdaságvédelmi akciótervet, amit Kaposvár több helyi intézkedéssel egészített ki. Az adókönnyítések, a hitelmoraórium és például a bérleti díjak drasztikus csökkentése is azt a célt szolgálták, hogy az emberek továbbra is munkából tarthassák el családjukat.

A munkahelyvédelmi és egészségmegőrzési célok a 2021-es költségvetésből is visszaköszönnek. Egészségvédelemre 2000 milliárd forintot, gazdaságvédelemre kétszer ennyi pénzt szán a kormány. Ebben benne vannak azok a források is, amelyekből a Modern Városok Program fejlesztéseit, beruházásait lehet finanszírozni. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt.

- Megtisztelő, hogy Fehérváron ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége - mondta Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András. Emlékeztetett arra, nem szabad elfelejteni, hogy egy önkormányzati ciklus elején vagyunk. Mint mondta 2010 óta történelmi lehetőséget kaptak a városok az adósságkonszolidációval, a Modern Városok Programmal illetve a TOP forrásokkal, továbbá a gazdaságpolitikának köszönhetően olyan pályán volt a magyar gazdaság, ami jelentős helyi bevételeket tett lehetővé. 

Tovább folytatódik a Terület- és településfejlesztési Operatív Program is. Ennek felhívásaira csak a megyei jogú városok 950 támogatási kérelmet nyújtottak be, több mint 420 milliárd forint értékben.

Az MJVSZ ülésén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is felszólalt. Erről Kaposvár polgármestere a közösségi oldalán azt írta: egyetlen fejlesztést sem állított le a kormány a koronavírus miatt, sőt továbbiakat tervez, ahogyan Kaposvár is. A fő cél a munkahelyek visszaállítása és újabbak teremtése. Bizakodásra ad okot, ahogyan a nagyvárosok jövőjét tervezik! 

Szita Károly

Mintegy 4400 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és zajlik jel... enleg is a magyar nagyvárosoknál a kormány jóvoltából. Ma Varga Mihály pénzügyminiszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén kiemelte, a program jövőre is folytatódik, a 2021-es költségvetésben pedig még több támogatást biztosít az önkormányzatoknak.

Címkék: cser-palkovics andrás, megyei jogú városok szövetsége, varga mihály, szita károly, gazdaság