A hazai úthálózat fejlesztése 3200 milliárd forintból valósul meg 2024-ig, ebből 1800 milliárd forint hazai költségvetési forrás - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára pénteken egy sajtótájékoztatóján.

Tóth Péter kiemelte: a fejlesztések fő célja, hogy a megyei jogú városok és a kiemelt gazdasági területek bekapcsolódjanak a gyorsforgalmi hálózatba négysávos utakkal, az autópályák és autóutak elérjék az országhatárt és az ország bármely településéről fél órán belül elérhető legyen egy négysávos út. A közelmúltban átadott kétszer két sávos 67-es gyorsforgalmi út, amely Kaposvárt köti össze az M7-es autópályával, szintén ezt a célt szolgálja.

A 67-esút új nyomvonala
A 67-es út új nyomvonala

A helyettes államtitkár emlékeztetett: 2010 óta mintegy ötszáz kilométer autópálya vagy autóút épült meg és hatezer kilométernyi út újult meg. 2010-ben csak három országhatár volt elérhető négysávos úton, ma már kétszer annyi. Az M15-ös autópálya tavaly decemberi átadásával a magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok bővültek, az M70-es úttal négysávos kapcsolat épült ki Szlovénia felé, emellett folyamatban van az M30-as út kivitelezése, amellyel Kassáig lehet majd négysávos úton közlekedni.

Címkék: úthálózat, gyorsút, fejlesztés, autópálya, gazdaság