Az állam kedvezményes 5 százalékos áfát biztosít a jövőben megépülő rozsdaövezeti lakásokra. Az építési területek kijelöléséről pedig a kormány dönthet az adott önkormányzattal történt egyeztetések után.

Rozsdaövezeti ingatlannak a használaton kívüli, rossz állapotban lévő, ám közművesített épületek számítanak. Az ezekben kialakított lakások áfája csökken most 27-ről 5 százalékra.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok szövetségének elnökeként arról beszélt a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában, hogy az egyeztetések elkezdődtek.

- Végre lehetőségünk lesz eltüntetni ezeket az elhagyott területeket. Lakásokat építhetünk, amely az építőipart és a lakáspiacot is segítheti. Ezek az épületek pedig elengedhetetlenek Kaposvár újraiparosítási programjához - nyilatkozta a Jó reggelt Magyarország című műsorban Szita Károly.

A megyeszékhelyen nagyjából 3 hektárnyi ilyen elhagyatott terület van. A polgármester szerint ez az állami támogatás amellett, hogy felfrissít egyes városrészeket, az építőipart és a lakáspiacot is élénkítheti. A felújított ingatlanok pedig jól illeszkednek Kaposvár újraiparosítási programjához is.

Címkék: rozsdaövezet, szita károly, gazdaság, kaposvár