Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is. (Az online verzió itt érhető el.)

Az ingyenes számlázó programmal és az ahhoz tartozó ugyancsak ingyenes mobilapplikációval nem jelent plusz adminisztrációs terhet a 2020. július 1-től életbe lépő, kiterjesztett adatszolgáltatási kötelezettség. Ettől az időponttól ugyanis a számlaadat-szolgáltatás minden belföldi adóalany számára kötelező, aki másik belföldi adóalany részére, az Áfa tv. szabályai szerint belföldön teljesített ügyletről állít ki számlát. Így például adatot kell szolgáltatni azokról a számlákról is, amelyek nem tartalmaznak áfát vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket.

A mobilapplikáció elsősorban azoknak az adóalanyoknak jelent segítséget, akik jelenleg számlatömbből állítanak ki számlát vagy értékesítéseik, szolgáltatásaik nem helyhez kötöttek. A számlaadási és számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket ezek az adóalanyok is könnyen teljesíthetik a mobilapplikációval.

A mobilapplikáció funkciói lényegében megegyeznek az Online Számlázó program funkcióival. A kiállított számla az appon és az Online Számlázó webes felületén is bármikor visszakereshető, megnyitható, továbbítható. Az applikációval számlázó felhasználó a számla kiállítása után azonnal elküldheti elektronikus számláját például AirDropon keresztül, MMS üzenetben, e-mailben, Viber üzenetben, Facebook messengeren keresztül vagy bármely, a mobil készüléke által ismert és támogatott platformon.

A NAV az Online Számla rendszer 2018-as bevezetése óta biztosít ingyenes számlázó programot (Online Számlázó) a belföldi adóalanyoknak, amivel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. Most ehhez az ingyenes számlázó programhoz fejlesztett a NAV, az iOS (legalább 11.0 verzió) és Android (legalább 7.0 verzió) operációs rendszerekkel is kompatibilis Online Számlázó applikációt. Ez az alkalmazás ingyenesen érhető el az Apple App Store és a GooglePlay áruházakból egyaránt.

Az alkalmazásban elvégezhető legfontosabb műveletek:

· számlák, előlegszámlák kiállítása, módosítása, érvénytelenítése,

· az adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése a NAV felé,

· elektronikus számla kiállítása,

· partner- és terméklista alkalmazása,

· kimenő és bejövő számlák lekérdezése,

· használati statisztikák áttekintése,

· vevőadatok betöltése QR-kóddal,

· saját elektronikus névjegy létrehozása, alkalmazása,

· számlakibocsátói oldalon a kiállított elektronikus számlák archiválása,

· a számlakiállításhoz használt számlatömbök kezelése,

· az Online Számla rendszeren közzétett hírek elérése.

Az applikációval rögzített számlák adatait a program nem az alkalmazáshoz használt okostelefonon, hanem felhőben tárolja, így az adatok nem vesznek el készülékváltáskor sem. Használatához internetes kapcsolatra van szükség.

Címkék: applikáció, adatszolgáltatás, kitölt, ingyenes, számla, program, NAV, online, gazdaság