Az ember és a természet kapcsolatának sokoldalúságát tárja a nagyközönség elé az 50 év után jövőre újra hazánkban megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás. A jeles alkalom kapcsán a somogyi erdész- és vadászszakma képviseletében a SEFAG Zrt. emlékerdőt telepített a Zselici Erdészet területén.

A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás házigazdája 50 év után ismét Magyarország lesz. Az „Egy a természettel” mottójú programsorozat célja, hogy felhívja az ember és a természet kölcsönös szinergiájára a figyelmet. A világkiállítás a természet fenntartható hasznosítási módszereinek bemutatásával szeretné közelebb hozni a látogatókhoz a természetvédelmi célokat, amelyek teljesüléséhez, a minket körülvevő élővilág megőrzéséhez szükség van többek között az erdész és vadász szakemberek folyamatos munkájára.

null

A több mint egymillió érdeklődőre számot tartó világkiállítás hamarosan rajtoló programsorozatának tiszteletére a somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. emlékerdőt telepített a Zselici Erdészet területén. A védett erdőterület szívében kialakított egy hektárnyi gyertyános-kocsánytalan tölgyes erdő tökéletesen bemutatja a táj jellemző növény- és állatvilágát.

Az Emlékerdő faállományát főként a tavaly őszi kocsánytalan tölgy makkvetés és az idei ültetésből gyertyán, valamint elegyfafajként vadkörte, madárcseresznye, barkócaberkenye alkotja majd. A fákat a szegélyeken cserjefajok – csere- és egybibés galagonya, illetve kökény – színesítik. A „madarak reptét követve”, vagyis a levegőből nézve a 2019-ben elültetett hatvankét ezüst hárs sorfa egyed a „2021” feliratot formázza meg.

A jeles eseményekhez kapcsolódó vagy történelmi személyeknek emléket állító faültetés évszázados hagyomány. Ilyenek például az Erzsébet királynő tiszteletére ültetett, megyeszerte előforduló Sissi-fák, vagy a zselici erdőben a honfoglalás ezeréves évfordulóján telepített millenniumi emlékhársas. A SEFAG szakemberei azt remélik, a felcseperedő emlékerdő legalább olyan népszerű lesz a turisták és a kirándulók körében, mint a tavaszi virágzáskor tömegeket vonzó, illatozó hársfák.

A cég erdőtelepítési programja természetesen nem korlátozódik a szimbolikus akciókra. A tavalyi évben több mint hatvan hektár új erdőt telepítettek a SEFAG szakemberei. Az ország erdősültségének 27%-ra emelését célzó faültetési program idén is folytatódik, várhatóan már a települési önkormányzatok csatlakozásával.

Címkék: emlékerdő, 2021, sefag, gazdaság