Márciusban még a mezőgazdasági szakközépiskola földjein tanultak a technikusjelöltek, a veszélyhelyzet kihirdetése óta azonban ők is otthonról teljesítették a tanévet. A diákoknak viszont nemcsak elméleti, hanem gyakorlati kötelezettségük is van, utóbbit mindig nyáron teljesítik. Idén ezt az iskola közel háromszáz tanulója előbb elkezdheti, és aki nem szeretne külső helyszínen gyakorlatozni, azok sem maradnak segítség nélkül.

"A fogadóhelyek, a gyakorlati helyek mellett a szülőktől is kérünk egy hozzájáruló nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy jóváhaggyák, hogy a tanulóink kimehessenek a külső gyakorlati helyekre. Amennyiben valaki mégsem szeretné ezt vagy a tanuló úgy dönt, hogy ő inkább itt az iskolában teljesítené, akkor természetesen arra is van lehetőség, hogy az iskola tanüzemébe töltsék el a gyakorlataikat." - mondta el Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményvezetője.

A nyári gyakorlat alatt is azok a szabályok vonatkoznak a diákokra, mint a mindennapi életben: kötelező a maszk viselése munka közben, és a rendszeres fertőtlenítés is. Emellett a gyakorlatvezetőknek is biztosítaniuk kell számukra a megfelelő higiéniai körülményeket.

Balaton szezon büfé

Somogyban a legtöbb diák a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozik nyáron. A koronavírus járvány miatt sokan veszítették el munkájukat, vagy éppen jöttek haza külföldről, ezért először úgy tűnt, hogy a nyári szezonban túlkínálat lesz a munkaerőpiacon. A szakértők ugyanakkor azt mondják: ez egyáltalán nem befolyásolja a gyerekek gyakorlati elhelyezkedését.

"Azt látjuk, hogy egyrészt volt egy 7-8 ezer fős hiány a Balatonon és annak tágabb környékén minden egyes évben, vendéglátásban, kereskedelemben, szállodaiparban. Most nyilván ez a munkaerőhiány csökken valamelyest, de azt is látni kell, hogy nagyon sokan már tartanak visszafelé, az eredeti munkahelyükre, hogy megnyílnak majd az osztrák szállodák, akkor azok a dolgozók, akik visszamennek, azok nem itt fognak a Balaton partján munkát keresni, hanem mennek vissza az eredeti munkahelyükre. Nyilván lesz aki éppen a járványügyi helyzet miatt nem fog visszamenni, ők valószínűleg itt fognak keresni és biztos vagyok benne, hogy találni is fognak munkát ebben a szektorban." - árulta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellára.

A somogyi diákok már júniusban megkezdhetik négy hetes nyári gyakorlatukat, amit legkésőbb augusztus végéig kell teljesítenük.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: szakképzés, gyakorlat, Balaton, nyár, gazdaság