Tavaly nyáron még nagy volt a sürgés-forgás a Balaton-parti vendéglátóhelyeken. Sokszor alig győzték kiszolgálni a turistákat, nyaralókat.

Ma már lehúzott redőnyök, bezárt egységek várják az érdeklődőket. Ilyenkor már a készülődés mellett a hétvégeken nyitva szoktak lenni az üzletek. A koronavírus-járvány miatti korlátozások és tiltások az ágazat időleges megszűnését hozták. A vendéglátósok sem igazán tudják mikor és hogyan nyithatnak majd ki.

- A legnagyobb baj, hogy mire vége lesz a járványnak, addigra szinte teljesen vége a balatoni szezonnak. A jó utószezonhoz pedig jó időjárásra is szükségünk lenne - nyilatkozta kérdésünkre Makkos Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének fonyódi csoportelnöke.

Még ha nyár végére normalizálódik is a helyzet, akkor sem biztos, hogy jelentős bevételhez jutnak a vendéglátósok. Szerintük az emberek most a gazdaság leállása és az azt övező bizonytalanság miatt inkább spórolnak, mint költenek.

- Nem tudjuk, hogy milyen lesz a fogyasztás a járvány után. Sokaknak napi megélhetési problémái lesznek, nyaralásra már nem biztos, hogy jut. Lehet, hogy pesszimistán állunk hozzá és ennél lényegesebb jobb lesz a helyzet, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk - tette hozzá Makkos Péter.

A határzárak és a kijárási korlátozások miatt a hazai és a külföldi turisták nélkül telik majd az idei nyári szezon. Elmaradnak a bevételek és ez csődközeli helyzetet eredményezhet sok vállalkozás esetében, ami elbocsátásokhoz és újabb emberek munkanélküliségéhez vezethet.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: vendéglátósok, szezon, gazdaság, balaton, koronavírus