Legyen Kaposvár a Dél-Dunántúl vezető városa! A többi között ezt a 2030-ig elérendő célt is kitűzte maga elé a somogyi megyeszékhely. Gazdaságfejlesztési vonalon a város ezért már eddig is sokat tett. A térségi vállalkozások versenyképességét növeli például a 2x2 sávos 67-es út,a melynek kaposfüredi és látrányi befejezésére már az idén számítani lehet. Az ipari parkok felújítása és az újak építése pedig szintén nem az idén kezdődött el.

Hamarosan több beruházó is megnyitja új üzemeinek kapuit, újabb munkahelyeket teremtve ezzel és növelve a kaposvári béreket. A legkorszerűbb technológiával felszerelt, korszerű tudást kínáló oktató és tanműhely is épül és szeptemberben elindul a villamosmérnöki képzés is a Kaposvári Egyetemen.

Mindezekről, vagyis Kaposvár újraiparosítási elképzeléseiről és terveiről Szita Károly polgármester beszélt csütörtökön a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Hozzátéve, hogy a XXI. század elvárásaihoz igazodva a városi oktatásban is várható az innováció, az informatika és a digitalizáció térnyerése, a város pedig megemelt ösztöndíjakkal is szeretné a szakmát tanuló fiatalokat támogatni.

- A hiányszakmákat tanuló fiataljainknak ösztöndíjat kínálunk. Szeptembertől a műszaki végzettséggel rendelkezőknek havi 50 ezer forintot fog biztosítani a város, hogy vonzóbbá tudjuk tenni számukra a kaposvári ipart és gazdaságot - tette hozzá a megyeszékhely polgármestere.

A műszaki területen szakmát tanuló fiatalok jó eséllyel helyben is el tudnak majd helyezkedni. Éppen ezért tartja fontosnak a munkaerőpiaci igényekhez és a fejlődő technológiákhoz igazított szakképzést a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

- A legfontosabb, hogy a szakképzés területén tudjunk előrébb lépni. Épp ezért már az általános iskolásokat is tájékoztatni kell, hogy a szülőkkel együtt jól tudjanak választani a pályaválasztásnál. Emellett a Kaposvári Egyetemen induló mérnökképzés is fontos számunkra - mondta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

A SKIK fórumán Kaposvár újraiparosítási törekvésein és a szakképzés átalakításán túl szó esett az Európai Unió gazdasági folyamatiról, a magyar vállalkozások megerősítését célzó kormányzati törekvésekről és arról is vajon milyen hatással lehet a somogyi gazdaságra a Paksi Atomerőmű bővítése.

Címkék: évnyitó, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, gazdaság, kaposvár